Hoe kan je birkenstocks schoonmaken?

0
47664

Zoals de meeste fanatieke Birkenstock dragers wel weten worde Birkenstocks langzaam maar zeker vies. In principe niet gek, immers worden alle slippers en schoenen vies, maar waar je andere slippers en schoenen even snel in een sopje of de wasmachine doet is dat bij Birkenstocks geen goede optie. Toch wil je waarschijnlijk naar verloop van tijd die vieze donkere kleur in de vorm van je voet van het voetbed van je Birkenstocks wassen. Een vraag die we dan ook veel krijgen is ‘Hoe kan je Birkenstocks schoonmaken?’. Daarom vandaag dit artikel waarin we een aantal tips bespreken die je misschien kunnen helpen. Wacht in ieder geval niet te lang met schoonmaken, want hoe langer je wacht hoe moeilijker het zal worden! Krijg je ze niet goed schoon? Dan is dit het moment om nieuwe te komen, want de zomer is Birkenstock sale periode.

 

Waarom worden Birkenstocks vies?

De belangrijkste reden voor het vies worden van Birkenstocks is het feit dat het voetbed van kurk is. Kurk heeft een grove textuur en een licht absorberende werking. Zweet en vuil kan dus gemakkelijk van je voet op het voetbed komen. Met de nodige druk die het gewicht van je lichaam er volgens op zet komt het vuil vast te zitten als een zwarte waas op je voetbed. Zou je sokken dragen dan zou dat al een stuk minder zijn, maar dat is bij Birkenstocks natuurlijk niet gebruikelijk.

Wat moet je niet doen?

Zoals eerder al aangegeven, en bij de meeste mensen wel bekend, is het voetbed van Birkenstocks van kurk. Het is daarom niet verstandig de slippers helemaal onder te dompelen in water omdat dit de integriteit van het voetbed kan aantasten. Nog erger is het wassen van Birkenstocks te doen in de wasmachine. Naast de te grote hoeveelheid vocht komt er dan ook nog eens de kracht van het centrifugeren bij kijken. Grote kans dat je vieze Birkenstocks dit niet zullen overleven.

Tips voor het schoonmaken van Birkenstocks

Wat moet je dan dus wel doen op je vieze Birkenstocks schoon te maken? Eigenlijk zijn er meerdere opties die we zullen bespreken. Afhankelijk van de mate van vuilheid zal de ene wellicht beter werken dan de ander en soms zul je het vaker moeten herhalen.

1. Ga je Birkenstocks schoonmaken zorg dan voor een emmer met water en zeer zachte schoonmaakmiddelen zoals groene zeep of babyshampoo. Maak hier een sopje mee en pak een schone doek. Maak de doek nat met het sopje en maak ook het voetbed van je Birkenstocks een klein beetje nat met het sopje. Vervolgens kun je rustig boenen met de doek en je zult zo waarschijnlijk redelijk wat vuil weg kunnen krijgen. Een borstel is eventueel ook een optie, maar wees niet te hardhandig.

2. Heeft de vorige optie niet gewerkt? Niet getreurd er zijn extremere opties zonder schoonmaakmiddel, namelijk met bakpoeder (GEEN bakmeel). Koop de kleine zakjes bakpoeder bij de supermarkt en maak van 1 of 2 pakjes een dikke pasta door er water aan toe te voegen. Smeer dit vervolgens op het voetbed van je vieze Birkenstocks. Zodra de paste helemaal droog is, dit kan even duren, kan je met een beetje water de pasta eraf wassen. Vervolgens laat je de Birkenstocks drogen en als het goed moet veel vuil nu verdwenen zijn!

 

Toe aan nieuwe Birkenstocks? Bekijk dan de actuele Birkenstock sale bij Spartoo.